Welk type beamer is voor mij geschikt?

We kunnen het ons goed voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn zoveel verschillende type beamers die allemaal hun eigen eigenschappen en specificaties hebben. We helpen je dan ook graag een stapje verder bij je zoektocht naar je juiste beamer.

 

Het is handig om vooraf te bepalen waarvoor de beamer het meest gebruikt wordt en in welke situatie dit is. Is het een beamer voor thuis in de woonkamer? Of komt deze te hangen in een grote vergaderzaal? De lichtopbrengst van een beamer verschilt erg per model. Het is natuurlijk van belang dat je een duidelijke en heldere projectie krijgt. Het bepalen van de toepassing van de beamer is dus de eerste stap. Hieronder zie je enkele richtlijnen wat betreft lichtopbrengst. 

 

Lichtopbrengst

 

Thuis gebruik in volledig verduisterde ruimte(Home cinema bijvoorbeeld).

Omdat een thuisbioscoop vaak volledig verduisterd wordt is het niet nodig om een beamer aan te schaffen met grote lichtopbrengst. Sterker nog, een te heldere projectie zorgt er voor dat je ogen snel moe worden door de grote hoeveelheid licht. Wij adviseren dan ook een lichtopbrengst tussen de 700 en 2000 ANSI Lumen.

Thuis gebruik in NIET volledig verduisterde ruimte.

Wil je thuis genieten van mooi helder beeld maar toch niet de ruimte volledig verduisteren? Zoek dan een beamer met minimaal 2000 ANSI Lumen. Omgevingslicht zorgt er al snel voor dat een projectie minder helder wordt.

Educatief of zakelijk gebruik.

Zoek je een beamer voor educatief of zakelijk gebruik adviseren we een lichtopbrengst van minimaal 2000 ANSI Lumen. Een vergaderruimte of klaslokaal is vaak niet volledig verduisterd waardoor een goede lichtopbrengst gewenst is. Met minimaal 2000 ANSI Lumen krijg je een heldere goede projectie die helder genoeg is om de presentatie over te brengen. Natuurlijk is het sterk afhankelijk van hoe groot de groep mensen is en de hoeveelheid omgevingslicht dat de ruimte vult.

Grote ruimten of zalen.

Voor het zwaardere werk is een grotere lichtopbrengst nodig. Omdat in een grote ruimte of zaal vaak een groter projectiedoek hangt neemt de helderheid al snel af. Om toch een goede projectie te krijgen adviseren we minimaal 4000 ANSI Lumen lichtopbrengst. Zo kan je er zeker van zijn dat je projectie goed overkomt. 

 

Resolutie

Als je de lichtopbrengst helder hebt is de volgende stap te bepalen wat de juiste keuze is wat betreft resolutie. Er zijn erg veel verschillende resoluties die voor diverse toepassingen worden gebruikt.

 

SVGA   4:3   800×600 Tegenwoordig vooral gebruikt bij goedkope beamers. Veel te vinden in goedkope LED beamers. Een verouderde resolutie en uitsluitend geschikt voor eenvoudige projecties. Voor een budget presentatie beamer is deze resolutie bruikbaar. Niet aan te raden voor home cinema of ander filmmateriaal.

XGA   4:3   1024×768 Voornamelijk zakelijk gebruik. Voorheen de meest gebruikte resolutie in zakelijke markt maar inmiddels vervangen door WXGA. Toch zeer goed bruikbaar. Wij adviseren geen lagere resolutie dan XGA. Prima resolutie voor een educatieve of zakelijke beamer. Minder geschikt voor home cinema of het afspelen van video materiaal.

SXGA   4:3   1400×1050 Voornamelijk zakelijk gebruik. High-end resolutie voor de zakelijke/educatief gebruiker die op zoek is naar hoge resoluties. Ook video materiaal wordt mooi scherp met deze resolutie. Door de 4:3 beeldverhouding minder geschikt voor home cinema liefhebber door gebrek aan 16:9/16:10 beeldverhouding.

WSVGA   16:9   1024×576 Home cinema.  Instap resolutie met 16:9 aspect-ratio. Helaas valt de projectie vaak wat tegen door te lage resolutie. Wij adviseren aanschaf van deze resolutie dan ook niet. Hoewel het een breedbeeld-ratio is en hierdoor geschikt voor home cinema is deze resolutie iets te laag om haarscherp beeld te krijgen.

WXGA   16:9   1280×720 /1280×768 /1280×800 Home cinema & zakelijk gebruik; prima middenklasse home cinema beamer met bioscoop kwaliteiten (HD-ready). Met deze resolutie kunnen prachtige beelden worden geprojecteerd. Sluit goed aan bij huidige laptops die ook vaak deze resolutie hebben. Kortom een goede instap resolutie die ook goed toepasbaar is in je home cinema.

Full HD    16:9   1920×1080 Inmiddels de standaard voor home cinema kijkers die een high-end bioscoop ervaring zoeken (Full-HD). De prijzen full HD beamers  liggen wel een stukje hoger dan de andere 16:9 resoluties. Toch worden ook deze beamers steeds goedkoper. Door de breedbeeld verhouding en de hoge resolutie de juiste keuze voor je home cinema. 

Ultra HD (4K)   16:9   3840×2160 Home cinema. Voor de echte home cinema liefhebber die hoge kwaliteiten eisen en dezelfde kwaliteit willen als hun plaatselijke bioscoop. De prijzen van deze beamers zijn momenteel nog zeer hoog en voor thuis een beetje over-kill. Veel beeldmateriaal is nog niet verkrijgbaar in 4K resolutie. Hierdoor is het nu nog zinloos om een dure 4K beamer aan te schaffen als er geen 4K beeldmateriaal op wordt gekeken.

 

Contrastratio

In het kort is de contrastratio het verschil tussen licht en donkere beelden. Hoe hoger de contrastratio hoe meer verschillende kleurwaardes en geprojecteerd kunnen worden. Toch zijn de harde cijfers van deze waarden niet altijd accuraat verschillen ze veel van elkaar. Een hogere contrastratio hoeft niet altijd beter beeld of diepere zwartwaarden op te leveren. Toch is het goed om deze waarden in de gaten te houden. Het is bijvoorbeeld voor zakelijk/educatief gebruik niet zo belangrijk hoe goed het contrast is. Bij home cinema is het wel belangrijk om zo goed mogelijke film ervaring te krijgen.

 

Aansluitingen

Het is goed om te letten op de aansluitingen van de beamer. Tegenwoordig hebben veel apparaten zoals PC, laptops of mediaspelers een HDMI aansluiting. HDMI is een digitale aansluiting en is dan ook van hogere kwaliteit dan de oude analoge VGA aansluitingen. Het is belangrijk om zowel op de video als audio aansluitingen te letten. Vaak heeft een beamer een kleine interne speaker maar deze is vaak van erg slechte kwaliteit. We adviseren dan ook nooit de interne speaker(s) te gebruiken. De kwaliteit is erg laag en zal je kijkervaring niet veel goed doen. Het aansluiten van externe speakers is dan ook sterk aan te bevelen. Deze kan je soms aansluiten op de beamer zelf maar ook vaak op de bron die verbonden is aan de beamer zoals PC, laptop of mediaspeler.  Hieronder een overzichtje van de meest gebruikte aansluitingen. 

 

Video aansluitingen

  • HDMI Aansluiting. Tegenwoordig de standaard wat betreft consumenten beamers. Veel bronnen zoals PC of laptop hebben deze aansluiting. Hierdoor is het eenvoudig een verbinding te maken.
  • DVI aansluiting. Vaak gebruikt in professionele beamers. Net zoals HDMI is dit een digitale aansluiting. In tegenstelling tot HDMI draagt DVI alleen beeld en geen audio. Als het geluid op een andere manier wordt afgespeeld en dus niet via de beamer hoeft dit geen probleem te zijn. De beeldkwaliteit is identiek aan HDMI.
  • VGA aansluiting. De oude standaard aansluiting die vroeger op elke PC of laptop wel te vinden was. De hedendaagse beamers hebben vaak naast DVI of HDMI ook nog een VGA aansluiting om oude apparatuur aan te kunnen sluiten. De voorkeur ligt wat ons betreft( indien mogelijk) bij DVI of HDMI.
  • S-Video/VIDEO aansluiting. Een zeer oude analoge verbinding die bijna niet meer wordt gebruikt. Oude spelcomputers of digitale camera's maken nog gebruik van deze aansluiting. Tegenwoordig bijna niet meer te vinden op moderne apparatuur.

 

Audio aansluitingen

  • 3.5 mm jack. Een eenvoudige aansluiting die handig in gebruik is. Door de stereofunctie is maar 1 verbinding nodig. Deze verbinding wordt ook gebruikt in hedendaagse mediapelers, ipods, telefoons e.d. 
  • Rood/Wit L/R RCA stekker. Een iets wat oude verbinding die toch nog veel gebruikt wordt. De verbinding komt tot stand door in de volksmond bekende "tulp stekkers" Een aparte rode en witte (Link en recht) maken het geluid stereo.

Overige aansluitingen

  • (Mini)USB aansluiting. Vaak alleen te gebruiken als voedingsstekker voor bijvoorbeeld chromecast maar soms is het ook mogelijk direct media/documenten af te spelen van via bijvoorbeeld USB stick.
  • 12v Trigger. Deze aansluiting komt van pas bij het gebruik van een electronisch projectiescherm. Als de beamer wordt ingeschakeld geeft deze automatisch een signaal naar het scherm waardoor deze naar beneden komt.

 

Een beamer voorzien van diverse aansluitingen. Waaronder HDMI, DVI, RCA, 3.5 mm jack en 12v trigger