Informatie

We snappen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. De techniek gaat erg snel en er komen continue nieuwe beamers op de markt. Hieronder vind je alle informatie, tips en advies die je opweg helpt in je zoektocht naar de geschikte beamer. Heb je specifieke vragen? Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder.


1. Soorten beamers

 

Short throw

Alle soorten beamers die momenteel op de markt zijn kan je onderverdelen in enkele categorieën. Zo wordt er in de zakelijke en educatieve markt vaak gekozen voor een short throw beamer. Dit zijn beamers die erg dicht op het projectiescherm kunnen worden opgehangen. Het voordeel hiervan is dat de presentator niet in de lichtstraal van de beamer kan staan. Zo blijft de projectie altijd goed zichtbaar. Vaak heeft een short throw beamer een aspect ratio van 4:3 en een hoge lichtopbrengst om goed zichtbaar beeld te projecteren.

 

Home theater/cinema projector

Bij een home theater beamer gaat het vaak om realistische kleurweergave en diepe zwartwaarden. Je wilt natuurlijk je film zo goed mogelijk ervaren. Dit type beamers hebben altijd een aspect-ratio van 16:9(breedbeeld) omdat dit beter aansluit bij de film die ook in 16:9 verhouding is. Over het algemeen geven home theater beamers minder licht dan een zakelijke of educatieve beamer. Dit komt de zwaarwaarden ten goede en is rustiger voor het oog om naar te kijken in een volledig verduisterde ruimte. Volledig verduisteren is dan ook zeker aan te raden.

 

Tevens zijn er ook modellen op de markt die tussen een zakelijke en home theater beamer in zitten. Met bijvoorbeeld een breedbeeld 16:9 aspect-ratio maar wel een hoge lichtopbrengst. Zo kan je toch een vrij mooie projectie krijgen in niet volledig verduisterde ruimten.

 

2. De resolutie en aspect ratio

Bij het aanschaffen van een beamer is het van belang om goed op de "Native" resolutie te letten. Tegenwoordig zijn er veel aanbieders die je voor de gek houden en de "Max" resolutie geven en niet de "native" resolutie. De native resolutie is het maximale aantal pixels dat de beamer kan projecteren(zoveel pixels als de interne chip heeft). De max resolutie is de maximale resolutie van de bron die je op de beamer aansluit. Ze geven dan vaak aan 1080p HD resolutie te hebben. Maar in werkelijkheid is die resolutie veel lager. Ze bedoelen dat je een bron die 1080p kan uitzenden kan aansluiten. Je beeld wordt hier niet scherper van.

 

Bijvoorbeeld je hebt een beamer aangeschaft met een native resolutie van 1024x768 pixels. Vervolgens sluit je hier een laptop op aan en stel je de beeldinstellingen in op 1920x1080 pixels. Natuurlijk zal je beamer nooit meer dan die 1024x768 pixels  die het heeft projecteren. Wij adviseren daarom ook om de beeldinstellingen hetzelfde te houden als de native resolutie van je beamer. Zo zit je altijd goed en wordt er niets verkleind of vergroot weergegeven.

Op die manier worden veel consumenten ernstig misleid en schaffen hierdoor een lage resolutie beamer aan terwijl ze denken met een 1080p HD beamer thuis te komen. Nogmaals: Let altijd op de "native" resolutie....welke? De "native" resolutie is de enige die echt telt.

 

Zie hieronder de meest gebruikte resoluties en aspect ratios die hierbij horen.

 

SVGA   4:3   800×600 Tegenwoordig vooral gebruikt bij goedkope beamers. Veel te vinden in goedkope LED beamers van tegenwoordig. Een verouderde resolutie en uitsluitend geschikt voor eenvoudige projecties.

XGA   4:3   1024×768 Voornamelijk zakelijk gebruik. Voorheen de meest gebruikte resolutie in zakelijke markt maar inmiddels vervangen door WXGA. Toch zeer goed bruikbaar. Wij adviseren geen lagere resolutie dan XGA.

SXGA   4:3   1400×1050 Voornamelijk zakelijk gebruik. High-end resolutie voor de zakelijke gebruiker die op zoek is naar hoge resoluties.

WSVGA   16:9   1024×576 Home cinema.  Instap resolutie met 16:9 aspect-ratio. Helaas valt de projectie vaak tegen door te lage resolutie. Wij adviseren aanschaf van deze resolutie dan ook niet.

WXGA   16:9   1280×720 /1280×768 /1280×800 Home cinema & zakelijk gebruik; prima middenklasse home cinema beamer met bioscoop kwaliteiten (HD-ready). Met deze resolutie kunnen prachtige beelden worden geprojecteerd. Sluit goed aan bij huidige laptops die ook vaak deze resolutie hebben.

Full HD    16:9   1920×1080 Home cinema. Inmiddels de standaard voor home cinema kijkers die een high-end bioscoop ervaring zoeken (Full-HD). De prijzen van beamer in Full HD resolutie liggen wel een stuk hoger dan de lagere 16:9 resoluties. Toch worden ook deze beamers steeds goedkoper.

Ultra HD (4K)   16:9   3840×2160 Home cinema. Voor de echte home cinema liefhebber die hoge kwaliteiten eisen en dezelfde kwaliteit willen als hun plaatselijke bioscoop. De prijzen van deze beamers zijn momenteel nog zeer hoog.

 

3. De lichtopbrengst (in ANSI Lumen)

De ene beamer geeft veel licht en de ander weer weinig licht. Vaak wordt gedacht dat met een hogere lichtopbrengst een beter beeld wordt geprojecteerd. Dat is zeker niet het geval. Het gaat vooral om de toepassing van de beamer. Zakelijke of educatieve beamers hebben vaak een hogere lichtopbrengst dan home theater beamers. De rede is dat veel vergaderzalen of klaslokalen niet volledig verduisterd zijn. Je wilt immers niet in een donkere vergaderzaal of klaslokaal zitten. Met een hoge lichtopbrengst is het beeld dan toch nog goed zichtbaar.

Bij home theater beamers is het juist andersom. Die hebben vaak een minder hoge lichtopbrengst wat de kijkervaring en de zwartwaarden van de projectie ten goede komt. Over het algemeen ervaren mensen een minder hoge lichtopbrengst als minder vermoeiend voor de ogen.

 

4. Beamer lampen en hun levensduur

Tegenwoordig lopen de branduren van beamerlampen aardig op. Waar een lamp vroeger maar 1000 uur mee ging is het tegenwoordig mogelijk maar liefst tot 10.000 branduren te halen. Met de LED ontwikkelingen die er aan staan te komen kan dit zelfs oplopen tot 20.000 branduren. Toch zijn de huidige (goedkope)LED beamers voorzien van lage kwaliteit LED lamp en haalt de lamp nog geen 1/4 van de aangegeven levensduur. Ook is de lichtopbrengst van de huidige LED lampen nog niet zo hoog. In de toekomst zal dit zeker beter worden.

 

Ook de prijzen van beamerlampen zijn lang niet meer zo hoog dat het geweest is. Voor rond de 100 euro kan een goede beamerlamp gekocht worden waardoor u weer jaren kijkplezier krijgt. Via china is het mogelijk voor een paar tientjes een lamp aan te schaffen maar dit raden wij sterk af. De kwaliteit is erg slecht en de aangegeven branduren zal de lamp ook niet halen.

 

5. De verschillende technieken zoals LCD, DLP

De 2 meest gebruikte technieken om een beeld te genereren zijn LCD en DLP. Dit stukje techniek vindt plaats achter de lamp.

LCD

LCD staat voor Liquid Crystal Display. Een LCD paneel is opgebouwd uit hele kleine kristallen. De LCD beamers hebben drie LCD panelen, één voor elke basiskleur (Rood, Groen en blauw). Hiermee kunnen alle bestaande kleuren geprojecteerd worden. De pixels laten het licht van de lamp door om zo het beeld op het scherm te krijgen.

 

DLP

De DLP techniek staat voor ‘Digital Light Processing' en is ontwikkeld door Texas Instruments. Een DLP beamer beschikt over een chip met duizenden kleine spiegeltjes waarbij ieder spiegeltje staat voor één pixel. Deze chip noemt men een DMD (Digital Micromirror Device), De spiegel kan naar het licht toe kantelen om licht door te laten, of de andere kant op kantelen om geen licht door te laten. Het licht gaat uiteindelijk door een ronddraaiend kleurenwiel dat in drie of meer segmenten is verdeeld: o.a. de drie basiskleuren Rood-Groen-Blauw (RGB).

 

6. Projectieschermen

Goedkoop, duur, groot, klein, ze zijn er in alle soorten en maten. Het juiste projectiescherm vinden die goed combineert met je beamer kan best lastig zijn. Bedenk goed hoe groot je wilt projecteren. In een kleine huiskamer kijkt het niet fijn om een super groot scherm te hebben(Al staat het wel erg stoer natuurlijk).

Ons advies is dan ook: match een goedkope beamer met een goedkoop scherm en een hoge kwaliteit beamer met een hoog kwaliteit projectiescherm. Het heeft vaak geen voordelen om een duur scherm te kopen zonder daarbij ook een hoge kwaliteit beeld te projecteren. Over het algemeen voldoen basis projectieschermen erg goed en hoef je niet te diep in de buidel te tasten voor een mooi handmatig of zelfs elektrisch projectiescherm.

 

7. Beamer onderhoud

Een beamer kan mits deze netjes wordt onderhouden zeer lang meegaan. Vaak speelt stof en vuil  hierbij een grote rol. Hieronder vind je enkele handige tips om de levensduur van je beamer te verlengen.

 

Het stoffilter reinigen

Het is erg belangrijk om regelmatig het stoffilter van je beamer te controleren en waar nodig te reinigen. Het stoffilter zit bij de luchtinlaat en houdt stof tegen als er lucht door de ventilator wordt aangezogen. Na verloop van tijd hoopt dit stof op en krijgt de ventilator het steeds moeilijker om lucht aan te zuigen. Deze lucht is nodig om de lamp te koelen. De wordt zeer warm! Het stoffilter is vaak eenvoudig te verwijderen zonder gereedschap en is makkelijk uit te spoelen met water. Zorg er voor dat het filter volledig is opgedroogd voordat u deze terugplaatst! Vocht en electronica gaan slecht samen.

 

Uitschakelen van de beamer

Als een beamer wordt uitgeschakeld draait de ventilator vaak nog enkele seconde tot een minuut door. Dit is nodig om de lamp af te koelen voordat de beamer wordt opgeborgen. De lamp wordt erg heet en daarmee breekbaar. Trek dus nooit zomaar de stekker uit de beamer. Hiermee kan de lamp zelfs direct kapot springen. Wacht geduldig tot de beamer zelf stopt met koelen.